Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Drobný detail. Británie byla s Hitlerem ve válce, zpočátku musela sama z Ameriky vojenskou pomoc dost lámat (půjčka a pronájem, přetahování letadel před kanadskou hranici atd... Roosevelt byl opatrný, USA nechtěla tak brzy do další války).

1. 9. 1941 byli Churchill a Roosevelt spíš ilegální spojenci. Sešli se, Roosevelt pomáhal, ale válku začali vést společně až v prosinci po PH.

2 2
možnosti
Foto

Analogie pro dnes. Po opatrné pomoci Ukrajině bychom jí měli dát vše co potřebuje.

7 3
možnosti
Foto

Stalin v době, kdy sovětská armáda ustupovala, obrátil se na USA a Spojené království o pomoc. Churchill, i když bylo Spojené království svíráno letadly Luftwaffe, pomoc slíbil a stejně tak pomoc slíbilo USA a Kanada. Pomoc do SSSR šla z 25 procent arktickou cestou, z 25 procent pomoci šlo přes Irán a 50 procent pomoci přes Vladivostok. Když Stalin obdržel první dodávku letadel Hawker Hurricane, které by zoufale potřebovalo i Spojené království, přesto je přeposlalo SSSR, tak Stalin nepoděkoval a vyjádřil se o těchto letounech pohrdlivě a požadoval 30 000 tun hliníku a každý měsíc 400 letounů a 500 tanků a dvacet britských divizí.(ty nedostal). Co se týká žádost o dodávku hliníku, snažili se spojenci požadavku Stalina vyhovět a z Kanady přes Vladivostok bylo posláno 5 000 tun hliníku a další měsíc 2 000 tun hliníku

9 0
možnosti
Foto

Jedna z podob jakéhosi míru byl protektorát. Že se medvěd chce více či alespoň méně nažrat, je jisté.

6 0
možnosti
Foto

Velmi dobré a taky mimořádně aktuální připomenutí historie.

10 0
možnosti
JP
DP

Co se tyka velke tankove bitvy u Prochorovky (lepe zname bitvy u Kurska, nemecke jmeno " Operace Citadella") ), tak zapadni spojenci pomohli SSSR "neprimo" vyhrat tuto bitvu vylodenim na Sicilii, coz vlastne bylo zahajenim zapadni fronty spojenci. Pres rozhorcene namitky nemeckych generalu, ze bitva u Kursku je uz skoro vyhrana, Hitler operaci Citadella zrusil s tim, ze je potreba okamzite premistit tanky a vojaky do Italie a na Balkan (mel podezreni, ze po vylodeni na Sicilii dojde k dalsimu vylodeni spojencu na Balkane).

5 1
možnosti
Foto

Druhá fronta byla otevřena v momentě , kdy Hitler započal válku proti V. Británii. Před napadením SSSR musel velkou část armády nechat na hranicích s V. Británií, další část byla obsluha protiletadlových baterií a další část byly letecké jednotky, které rovněž nemohly být použity proti SSSR. Pak to byla válka v Africe, která vázala další jednotky. To nebylo, jako když Hitler napadl Francii. U Hranic s SSSR nemusel mít žádné jednotky, vše mohl vrhnout na Francii a ještě mu SSSR dodávalo letecký benzín, mazadla, kaučuk, obilí. Bombardoval V. Británii, civilisté umírali a jeho letadla byla zásobovaná leteckým benzinem z SSSR a mazadly

2 0
možnosti

No jo, ovšem tehdy přece jen nebylo ještě tolik dalších možných protivníků, na které se musí dnes dávat pozor.

0 0
možnosti
Foto

Autor coby až agitátor, srovnává nesrovnatelné, což ovšem u politic. analytika lze očekávat, ba není ani ničím překvapivým

4 5
možnosti
PD

P63e75t34r 14D74r27a44p63a33l

3. 12. 2023 10:30

Mate v té analogii menší zádrhel ..spojenci potřebovali, aby na východní frontě Německo ztratilo co nejvíc sil. Pokud by sssr nechali prohrát, dostal by se Hitler k surovinovým zdrojum a uvolnil by si milion vojáků.

5 3
možnosti
Foto

J98a81n 25J86i60r45k95ů

3. 12. 2023 11:02

Němci by byli vyčerpaní a veškerou sílu by museli soustředit na ovládání dobytých území. Pro USA, Kanadu, Británii a další by bylo ekonomicky výhodnější s Hitlerem obchodovat a nezatěžovat se nějakými morálními "nesmysly".

3 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

12 2
možnosti
DK

Moc dobře napsáno.

14 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1423x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.