Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No i když je to satira, tak srovnání nesrovnatelného - lékaři jsou fakt odborníci, kdežto politici vždy ne. Stačí si vzpomenout třeba na paní Parkanovou, která se ani netajila tím, že obraně vůbec nerozumí a přesto byla ministryně.

2 0
možnosti
Foto

Satira je úderná, když zvolí správný prostředek. Sám jistě dobře chápete, že tento jím není.

1 1
možnosti
JL

A byl jste podobně satirický i v roce 2004, když jsme pomocí referenda vstoupili do EU? :-P

2 0
možnosti
OP

Satira? Satiru mám ráda, ale jen když má vtip

3 0
možnosti
Foto

Ještě, že jste napsal poslední poznámku.

Ode mne karma R^

3 1
možnosti

Ta satira se příliš nepovedla.

Lékař může nabídnout pacientu vhodnou léčbu, která je u závažných chorob schválena a omezena. Pacient sám, popřípadě po poradě s rodinou si může vybrat, což je takové malé a dost závažné rodinné referendum, které řeší mnoho pacientů a proto je váš zvolený příklad nevhodný.

Obecné referendum má dvojí vazbu a není to žádné emocionální rozhodování.

1. Organizátor musí během roku přesvědčit 100 000 spoluobčanů, aby podpořili jeho myšlenku o předmětu referenda, což není jednoduché a nelze vůbec počítat, že ho někdo podpoří, pokud navržený předmět referenda nebude obecně vhodný a potřebný pro ostatní občany. Pokud nebude schopen zajistit potřebný počet podpisů, návrh na referendum se ruší a referendum se nekoná.

2. Pokud je referendum podpořeno potřebným počtem občanů, je příslušné ministerstvo povinno připravit referendum v navrženém předmětu referenda do 1/2 roku. To znamená, že na příslušných www stránkách zveřejní termín konání referenda a k tomu názory, či stanoviska státních orgánů i expertů pro a proti schválení předmětu referenda s možností diskuze nezávislých expertů, zástupců firem a občanů, které se chtějí, nebo nechtějí vyhlášeného referenda účastnit. Mimo to, může být předmět referenda probírán a konzultován všemi informačními prostředky, nebo přímo s občany.

Obecné referendum tedy nelze považovat ze neuvážené rozhodování občanů., nehledě na skutečnost, že referenda se účastní převážně pouze ti občané, které budou rozhodnuti, že mají důvod hlasovat pro, či proti a proto by platnost referenda neměl být rozhodující počet účastníků, což na základě zákona o místních a krajských referend z nich dělá nepoužitelný zmetek.

Uvědomte si, že naši politici v parlamentu nejsou v naprosté většině žádní experti, ale běžní lidé, jako ostatní s tím, že byli doporučeni ve své většině svou politickou stranou.

2 1
možnosti
PV

P52a64v15e41l 38V21é31b92r

8. 12. 2017 15:08

Kdo neschvaluje referendum, neschvaluje ani volby a vrací společnost dob vlády nevolené rádoby elity: monarchů a diktátorů.

Zastupitelská demokracie totiž není nic jiného, než "zkrácení referendum", kdy rozhodování o poněkud méně důležitých věcech bylo, pro úsporu času a nákladů, svěřeno voleným zástupcům.

3 4
možnosti
Foto

J30a70n 25J34i70r79k36ů

8. 12. 2017 15:44

Já jsem zastáncem referenda.

Vidím však dvě zásadní nebezpečí, na která upozorňuji. Prvním je to, že pokud nejsou daná kvantitativní omezení, může o právu vlažné většiny rozhodnout dobře motivovaná menšina. Druhým je skutečnost, že referendum je nástroj do dobrých časů. Pokud je demokracie ohrožena, pak vaše "kvalifikovaně a fairově připraví vláda a odborníci" znamená, že nejhlasitější křikloun zpracuje davy.

Platí, že čím větší skupina rozhoduje, tím méně je rozhodnutí založeno na odborných argumentech a více na emocích." (viz např. F. Koukolík: Rozhodování, 2016)

3 1
možnosti
JK

Demokracie je z podstaty prosazování vůle lidu. Otázkou je jak, rozhodně lidé mají právo vyjádřit svojí vůli přímo, a tady to je, jde pouze o rámec směřování, obecnou proklamaci, která nevyžaduje referendum, konkrétní otázky, ani odpověď ano - ne.

Pak jsou tu odborníci, právníci, technici, vědci, a další, kteří umí definovat konkrétní znění zákonů a sepsat paragrafy.

Mezi lidem a odborníky nám dnes působí naši zastupitelé s celým tím složitým systémem voleb, dohod, koalic, frakcí. Protože mají zásadní moc kroutit s vůlí lidu, je otázkou zda je tento systém správný a jak ho případně upravit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1423x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.