Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Niktor

10. 12. 2010 22:21
Reakce

Tak svoji reakci trochu rozšířil, viz zde: http://libicher.blog.idnes.cz/c/167659/Existuje-islamofobie.html

0 0
možnosti

katkota

10. 12. 2010 22:39
Re: Reakce

R^

0 0
možnosti

Novotnak

10. 12. 2010 20:30
Souhlasím, názvosloví je nesmyslné.

Podobně jako u antisemitismu, by se tomu mělo říkat něco jako "antiislamismus". Fóbie je totiž nemoc. Islamofob by se pak mělo říkat jen lidem, co mají neopodstatněnou panickou hrůzu z islámu jako z náboženství (nebavíme se tu extrémistech, jak jste správně poznamenal) a nedokáží svoje zděšení podložit fakty, které by dokazovaly, že je toto náboženství nějak osobně ohrožuje. Podobně jako lidé co mají panickou hrůzu z veřejných prostranství jsou agorafobové, protože je prostranství neohrožuje a přesto z něj mají strach. Takže kdo má z islámu fóbii, je člověk v psychycky nemocný a měl by se jít léčit. R^

0 0
možnosti

Jan Nepomuk

10. 12. 2010 19:29
Ještě jednou to shrnu.

Pokud je kritika islámu nebo muslimů lživá, překroucená, urážlivá (podle obecných principů naší země) atd., nazvěme to antiislamismem.

Postavme anitislamismus na roveň antisemitismu (antijudaismu), rasizmu a podobně.

Ale prosím neříkejme tomu fóbie.

0 0
možnosti

katkota

10. 12. 2010 19:31
Re: Ještě jednou to shrnu.

Dobre, souhlasim, muzeme tomu rikat antiislamismus. Uplne jste mne o te dulezitosti zmeny pojmu zatim nepresvedcil, nicmene beru R^

0 0
možnosti

rohovín jednorohý

10. 12. 2010 18:53
Já bych řekl že islamofobie to je jen

nadávka lidem co mají rozum a vymysleli ji ti lidé co ten rozum nemají. Zkrátka každý kdo nevěří v mírumilovnost muslimů, pracovitost a poctivost cikánů nebo v naprostou normálnost homosexuálů je nějaký ten "fob", zkrátko homoromoislamofob. :-)

0 0
možnosti

marek.voksay.blogidnes

10. 12. 2010 19:37
Re: Já bych řekl že islamofobie to je jen

R^

0 0
možnosti

Niktor

10. 12. 2010 18:52
Islamofobie

No to je hezké, když si na pomoc do debaty o islamofobii pozvete jednoho z vrchní islamofobů Aliho Sinu ;-D¨

Máte pravdu, ze sémantického hlediska zní pojem "islamofobie" nesmyslně, protože islamofobové ve skutečnosti žádným panických strachem z islámu netrpí, naopak se ho snaží vyvolávat. Jenže to je jako s pojmem "antisemitismus" - tím také myslíme odpor vůči Židům a nikoli odpor vůči všem mluvčím nějakého semitského jazyka. Jenže oba pojmy (jak antisemitismus, tak islamofobie) jsou už dobře zaužívané a objevují se i v odborné literatuře, proto se jejich používání osobně nijak nebráním. Kromě islamofobie navíc máme i indofobii, sinofobii, turkofobii atd. - ve všech případech přitom jde o odpor vůči určitému etniku, nikoli o fobii z něj.

Je "islamofobie" útokem ad hominem? Inu, klidně jím být může. Stejně jako rasista, antisemita, nacista, xenofob atd.

0 0
možnosti

katkota

10. 12. 2010 18:55
Re: Islamofobie

R^

0 0
možnosti

Vojta1

10. 12. 2010 18:51
co je islamofobie

Pane blogere, jste trochu mimo. Většina normálních lidí včetně muslimů nepovažuje za islamofoba kritika islámu. Já sám se považuju za kritika islámu a velkého odpůrce islamismu, ale to co zde předvádí někteří blogeři, to zkrátka islamofobie je.

Když třeba Kusák píše, že mešity se stávají centrem zločinu a kriminality a proto je třeba je zakázat, to je islamofobie. Podotýkám, že tento islamofob nebojuje jen proti islámu, ale i proti muslimům samotným.

Když islámofob Matějka píše, že chce ochránit naši svobodu zákazem staveb mešit, tak je to přesně opak toho, co píšete v bodě 2 - dvojí metr, kdy muslimové svobodu mít nebudou a ostatní ano - to je islamofobie.

Když se na facebookové stránce Islám v ČR nechceme lustrovali volební kandidáti minulých voleb, tak se aktivní členové snažili na každého muslima na kandidátce najít co nejvíce špatného, přičemž největší skandál nakonec kandidát Suverenity, který byl na pouti v Mece a jeho exmanželka prý nosila muslimský šátek.

0 0
možnosti

katkota

10. 12. 2010 18:54
Re: co je islamofobie

R^

0 0
možnosti

CasVyprsel

10. 12. 2010 18:06
Fobie

Fobie obecně je bezdůvodný chorobný strach, mající za následek zhoršení kvality života. Nemyslím si, že islám dal málo důvodů k obavám viz teroristické útoky, videa s popravami zajatců (třeba to krásné uřezávání hlavy za živa), středověké zvyky a tresty v muslimských státech, potyčky a problémy v evropských státech, kde je zvýšený počet muslimů.

0 0
možnosti

katkota

10. 12. 2010 17:55
kritizovani islamu versus islamofobie

Pane Jirku,

kritika islamu je jedna vec. Na to ma pravo kdokoli, kdykoli. Ale podminka je, aby to bylo slusne, aby to nebylo hanobeni - muslimy to urazi presne tak, jako mne nebo vas urazi, kdyz nekdo hanobi nase nabozenstvi. V diskuzich a v socialnich sitich naleznete vyroky, ktere se nezakladaji na pravde a uz vubec nejsou citlive k muslimum jako lidem. To neni fer, vetsina tady aktivnich muslimu (konkretne na blogu) komunikuje a diskutuje slusne, neurazi narod, neponizuje vyznavace nektereho z nabozenstvi. Kdo dal diskuterum pravo urazet, osocovat a znevazovat jejich nabozenstvi? Musite uznat, ze tyto projevy jsou daleko nad kritiku napr. situace muslimske mensiny v Evrope. Nebo vam to prijde v poradku kdyz i ja, byt jsem krestanka, jsem jenom proto, ze se zastavam muslimu jako lidskych bytosti, oznacovana temi nejhorsimi privlastkami? Mne ne. Pokladam to za lidskou hloupost. Pojdme se bavit o islamu, diskutovat v mezich slusnosti a bez urazek.

0 0
možnosti

kenzo

10. 12. 2010 17:29
Pokud si muslimové stěžují na islamofobii,

měli by si zamést před vlastním prahem - připomeňme si:

Lhoťan si stěžoval na islamofobii. U tehdejší ministryně Stehlíkové nepochodil:

http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=16373

Muslimové chtějí toleranci? Ale čeho jsme u nich v Evropě svědky?:

http://zpravy.idnes.cz/zide-opousteji-svedske-malmo-stale-casteji-na-ne-utoci-tamni-muslimove-1mx-/zahranicni.asp?c=A100222_102848_zahranicni_ash

0 0
možnosti

český_vesničan

10. 12. 2010 16:59
..nejspíše.....

..islamoprů...švih....

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1423x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.